ANKETA

Ali pijete energijske pijače?
 

Kalcij

 

KALCIJ (Ca)

 

calcium_1Kalcij je esencialen mikroelement, kar pomeni, da ga naše telo ne more sintetizirati in je nujen mineral, ki ga moramo zaužiti s prehrano. Leta 1808 ga je odkril sir Humphrey Dovy, ime kalcij (Ca) izhaja iz latinske besede calcis, kar pomeni apno.

Kalcij je najbolj zastopan mineral v človeškem organizmu. Skupna količina kalcija v organizmu odrasle osebe znaša 900 do 1200 g, od česar ga je 99 % v kosteh. Majhne količine tega minerala so v ekstracelularni tekočini, nahaja se tudi v strukturi citoplazme in mehkih tkiv. Sodeluje v mnogih življenjsko pomembnih procesih v človeškem organizmu, nujno je potreben za osifikacijo kosti, potreben je za normalno kontraktivnost prečno progaste in gladke muskulature, sodeluje v uravnavanju prepustnosti celičnih membran, polek vitamina K sodeluje pri strjevanju krvi, močno deluje na centralni živčni sistem in izločanje živčnih prenosnikov v sinapsah. Kalcijevi ioni se absorbirajo v tankem črevesu preko črevesnih resic z aktivnim transportom in pasivno difuzijo. Absorbcija je odvisna od številnih dejavnikov, povišujejo jo aminokisline (gradniki beljakovin), trigliceridi (maščobe), laktoza (mlečni sladkor), kisli medij, zmanjšujejo jo kofein, alkohol, fosfati, oksalati in vlakna.

Priporočeni dnevni vnos (RDA) za zdravo odraslo osebo znaša 800 mg kalcija, nekateri tuji strokovnjaki navajajo tudi 900 mg. Pomanjkanje kalcija je relativno pogosto in povečan vnos v nekaterih življenjskih obdobjih izredno pomemben, zlasti v obdobju rasti in v starosti. Nizek, premajhen vnos kalcija (hipokalcemija) ob nekaterih drugih dejavnikih lahko privede do negativne bilance kalcija in pospešenega izgubljanja kostne mase, kar je pogost pojav v postmenopavzi. To je vzrok osteoporoze, ene najpogostejših bolezni v starosti (pri ženskah se pojavlja 6- do 8-krat pogosteje), kosti postajajo krhke in se pričnejo lomit že pri blagem padcu. V nasprotju, pa večji vnos kalcija od priporočenih (hiperkalcemije), lahko toksično vpliva na organizem in privede do poškodb ledvičnih funkcij, depresijo živčnega sistema, spazem gladkega mišičja, zlasti krvnih žil in črevesja ter srčen mišice.60705701 Dnevno potrebna količina hrane (živila) za zdravo odraslo osebo, ki zagotavlja doseženo priporočeno količino (800 mg), bi to dosegli, če ne bi ničesar drugega jedli, z 100 g trdega sira; 0,7 L mleka; 1,3 kg jajc; 1,3 kg kruha (belega); 5 kg govedine; 6,7 kg perutnine; 13,3 kg svinjine; 1 kg špinače; 400 g ohrovta; 2,7 kg korenja; 11,3 kg krompirja; 3,3 kg jagod; 400 g breskev; 10,7 kg jabolk.

Kalcij je eden najpogosteje uporabljenih dodatkov hrani, zato je možnost interakcij z zdravili in sestavinami hrane pogosta. Izredno pomemben je čas jemanja oralnih pripravkov kalcija. Osebam, starejšim od 65 let, se priporoča jemanje neposredno po jedi zaradi zmanjšanja izločanja želodčne kisline, mlajšim pa eno uro do dve po jedi, da bi se preprečila možnost zmanjšanja obsorbcije zaradi nekaterih sestavin hrane (fitatov, vlaknin, oksalatov,…) ali povečanega vnosa kofeina, tobaka, alkohola.

Sam sem mnenja, da so ti dodatki pri zdravem odraslem človeku popolnoma nepotrebni, saj s primernim vnosom količine hrane, uravnotežene prehrane, uživanja živil, ki vsebujejo zadostno količino kalcija pokrijemo, če že ne presežemo vnos minerala. Da je vnos kalcija resnično potreben se strokovnjaki na področju prehrane veliko ukvarjajo s tem, vendar smo ljudje sami odgovorni, da poskrbimo za uživanje tega minerala in ostalih, ki imajo pomembne funkcije za delovanje organizma.

 

Avtor: Dejan Skodič

Obrazec za prijavo

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanja. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani. Da bi zvedeli več poglejte Pogoje piškotkov.

Sprejmem piškotke na tej spletni strani.